08/09/2024 Winst voor ERCH A in Galmaarden

Wanneer we een klein sprongetje terug in de tijd maken en even terugblikken op de voorbereiding van ERCH A, dan moeten we besluiten dat deze – gezien de omstandigheden – zeker bevredigend is verlopen. In de beker werd een knappe 10 op 12 behaald en daarmee scoorde de ploeg toch wat hoger dan de verwachting. We mogen immers niet vergeten dat amper 2 weken voor de start van de voorbereiding, onze voorzitter Gino Vandervoort in allerijl op zoek moest naar een nieuwe T1. Deze werd gelukkig vrij snel gevonden in de persoon van Pascal Pilotte, met als T2 Yannick Vervalle. Maar zij stonden voor de uitdaging om een voor hen compleet nieuwe spelersgroep met daarin niet minder dan 13 nieuwkomers tot een competitieve ploeg te kneden. Aan de Kapelstraat zal je dus niemand horen mopperen over hoe de voorbije zomer is verlopen. Maar een goede voorbereiding is geenszins een garantie op een goede competitiestart. Dit werd meteen duidelijk vorige week, want de Doenders gingen met zware 1-4 cijfers de boot in tegen BOKA United. Naar een verklaring waarom de ploeg in de tweede helft – na een nochtans prima eerste helft – zo zwak voor de dag kwam, blijft het tot op vandaag vooral gissen.

Afgelopen zondag stond op de 2de speeldag meteen de wellicht verste verplaatsing op de kalender met de wedstrijd op het veld van FC Galmaarden A. Deze ploeg degradeerde 2 seizoenen geleden naar P3 maar speelde daar vorig seizoen prompt kampioen. Wat de wedstrijdkern voor deze verplaatsing betreft kon Pascal t.o.v. vorige week niet rekenen op Jarni en Felix (beiden met vakantie). Anderzijds noteerden we wel een basisplaats voor Fabio Lo Giudice die half augustus overkwam van SK Pepingen-Halle. Ook Jannes was voldoende hersteld van zijn knieblessure en verscheen aan de aftrap. Luigi verhuisde naar de bank waar hij naast Nawfal, Samba S. en Samba N. plaats nam.

foto JVM

Het veld in natuurgras lijkt ons op het zicht qua afmetingen wat korter dan wat we gewend zijn. De thuisploeg neemt in eerste instantie het voortouw en lijkt het vooral met veel inzet en lange ballen ERCH moeilijk te willen maken. De Doenders hebben een aanpassingsperiode nodig om zelf voor wat druk te kunnen zorgen. We noteren het eerste doelgevaar na een kwartier spelen wanneer thuisspeler Makoun iets te makkelijk door de Hoeilaartse defensie lijkt te slalommen, maar zijn schuin schot gaat gelukkig rakelings voorlangs. Dit is meteen een eerste verwittiging! Even later kan ERCH toch reageren via Nick die 1 op 1 met doelman Piro komt maar de thuisdoelman kan afweren in hoekschop. Naarmate de eerste helft vordert eisen de bezoekers toch het overwicht op en Galmaarden komt stilaan meer en meer in de problemen. Nog voor het halfuur kan Wout vanop links een vrije trap nemen. De bal wordt knap aangesneden maar spijtig genoeg kan niemand het leder in doel deviëren. Het Hoeilaartse overwicht kan niet voor veel accuut doelgevaar zorgen, en dus blijft het opletten voor de counters van Galmaarden. 5 Minuten voor rusten is er een beenveeg van Bjarne nodig om de achterstand voor ERCH te voorkomen. Even later is er echter een scherpe counter van Hoeilaart die door Fabio knap uitgespeeld wordt, en hij bedient uiteindelijk Shayker die de 0-1 voorsprong overhoeks binnentrapt! Dat is meteen de ruststand.

Na de pauze komt de thuisploeg het best uit de kleedkamer. Langs Hoeilaartse zijde zien we wat moeite om opnieuw het niveau te halen van vóór de rust waarbij vooral de passing vaak te wensen over laat. Toch kan Shayker diep gestuurd worden en hij kan ei zo na alleen op de doelman afgaan, maar wordt door de laatste verdediger neergehaald. Groot is dan ook de verbazing wanneer de scheidsrechter deze fout slechts met geel – en dus niet met logisch rood – bestraft. Een belangrijke beslissing van de spelleider ten voordele van Galmaarden. Ondanks het feit dat Bjarne er tot dan een heel rustige 2de helft had opzitten kan Schoukens echter op het uur uit het niets de gelijkmaker scoren: 1-1! ERCH is even van slag en de bezoekers hebben wat tijd nodig om opnieuw de bovenhand te behalen. Maar uiteindelijk is het vooral Hoeilaart dat het meest aandringt en op zoek gaat naar de winning goal. Met nog een tiental minuten op de klok zien we een snelle aanval van ERCH langs de linkerkant waarbij Wout een knappe actie opzet en breed legt naar Shayker. Onze kapitein aarzelt niet en plaatst de 1-2 binnen! ERCH controleert de wedstrijd rustig uit en de eerste zege van het seizoen is een feit!

Een verdiende en deugddoende overwinning voor de Doenders die af en toe toch mooi voetbal lieten zien op een niet evidente ondergrond. Ondanks het feit dat het collectief een sterke prestatie was, sprong onze kapitein Shayker er met zijn 2 goals toch wat boven uit. Ook hij vond de overwinning verdiend en blikte al vooruit naar de volgende wedstrijd: “Vandaag wonnen we verdiend tegen een stugge tegenstander. Veel kansen creëerden we niet maar we scoren wel 2 keer op het ideale moment. Scoren doet altijd deugd maar de zege van vandaag komt er toch vooral door de teamprestatie. Vooral de 2de goal kwam er na een mooie collectieve aanval. Na de pauze hadden we het aanvankelijk inderdaad wat moeilijker want we leden telkens te snel balverlies. Het komt er dan opaan om rustig te blijven en vanuit de organisatie te spelen. Ik moet zeggen dat we binnen de ploeg met een leuke dynamiek zitten waarbij er een heel goede match is tussen spelers en trainers. En ook al zijn er meerdere ploegen met duidelijke ambities in onze reeks, we moeten mikken op een goed seizoen. Ik ga op dit moment nog geen uitspraken doen over de rangschikking. Zo spelen we volgende week al tegen één van de titelfavorieten met de komst van Rhodienne. Al kijk ik er vooral naar uit om tegen Emile te spelen die in het tussenseizoen van ERCH naar daar is verhuisd.

Doelpunten: 45′ Hamed Abou Elenein El Bay (0-1),, 60′ Schoukens (1-1), 81′ Hamed Abou Elenein El Bay (1-2)
ERCH Speelde met: Bjarne, Jannes, Fabio (77′ Luigi), Tom, Anthony, Cédric, Logan, Wout (83′ Nawfal), Maxime, Nick (72′ Samba N.), Shayker